Dugfrisk analyse antyder, at AGF bliver danske mestre i denne sæson

Dugfrisk analyse antyder, at AGF bliver danske mestre i denne sæson

Jeg havde netop færdiggjort analysen, og såvel kvalitative som kvantitative data talte sit entydige sprog: AGF vinder efter mange års lidelser endelig det danske mesterskab igen i denne sæson. Det blev naturligvis fejret med en Ceres Top og en lille sejrssang – ”KOM SÅ DE HVIIIE, KOM SÅ DE HVIIIE”!!

Vi lever i en tid med mange bekymringer. Den mulige handelskrig mellem USA og Kina, skovbrandene i Amazonas og det faktum at de serverer linsesuppe i kantinen på fredag er blot nogle af de bekymringer, som rumsterede i mit hoved for tiden. Men i sammenligning med et kommende mesterskab til AGF, var det jo blot bagateller.

Som analytiker er jeg bevidst om, at forudsigelser om fremtiden bør bygge på data om fortiden. Men efter 5 minutters sejrssang kom jeg også pludselig i tanke om analytikerens værste fjende – den kognitive bias. Koldsveden begyndte herefter så småt at sætte ind, og jeg fik en stærk trang til at bytte min Ceres Top ud med signifikant stærkere væsker, som har gennemgået en destilleringsproces. Kunne der virkelig være trængt kognitiv bias ind i min analyses fundament?

Dugfrisk analyse antyder, at AGF bliver danske mestre i denne sæson

Sejren over Esbjerg

I løbet af de seneste par uger var der blevet indhentet et stærkt empirisk informationsgrundlag, da jeg havde været på stadion og se AGF tilnærmelsesvis nedspille såvel Horsens som Esbjerg. Særligt sejren over Esbjerg havde jeg i min analyse tillagt stor værdi, da Esbjerg jo er tidligere mangedobbelt dansk mester. Nuvel seneste mesterskab var tilbage i 1979, men jeg kom efter grundige overvejelser frem til, at de seneste 40 år, hvor Esbjerg ikke havde vundet mesterskab eller klaret sig prangende, måtte være statistiske outliers. Og som følge heraf skulle denne periode selvfølgelig frasorteres i min vurdering af holdets sande styrke.

I analysefasen havde et par individer i min omgangskreds forsøgt, at få mig til at tage højde for noget, som de kaldte ”AGF-syndrom”, ”spillertruppens styrke” og andre elitære fagtermer. Disse individer har tidligere udvist afvigende adfærd. Således har den ene en sjællandsk accent, og den anden er tidligere blevet spottet iført et AaB-halstørklæde. Så jeg valgte at arkivere denne information lodret, da det er essentielt at være kildekritisk.

Har jeg mon taget fejl?

Men nu var jeg pludselig blevet i tvivl, og overvejede om jeg kunne have fortolket informationen fejlagtig som følge af kognitiv bias. Kognitiv bias er et udtryk for, at man fortolker verden subjektivt. Man tillægger således noget information større værdi end andet – ikke af rationelle årsager, men fordi denne vægtning er i overensstemmelse med den pågældende bias.

En af de mest udbredte biases er, hvad man på godt dansk kalder confirmation bias. Kort fortalt går denne bias ud på, at man tillægger information, der bekræfter ens fordomme/forhåbninger større værdi end information, hvor det modsatte er tilfældet. Måske havde min egen tro på, at AGF går en ny storhedstid i møde påvirket min evne til korrekt at kvalificere og udvælge den information, som jeg havde til rådighed.

Ovenstående er blot en af de mange typer kognitive biases, som man skal være bevidst om, kan udvaske validiteten af ens analysearbejde. Man kan være nok så dygtig til at indsamle og behandle data, men hvis ens arbejde lægger under for en bias, vil den endelige anbefaling være skæv.

Hos Indicator arbejder vi indgående med analyser, og vi er bevidste om, hvor vigtigt det er at tage sine forholdsregler, når det kommer til elimineringen af biases i sit analysearbejde. Lige så vigtigt er det dog, at være bevidst om, at vi alle i vores mere eller mindre ubevidste gøren og laden er underlagt kognitive biases. Hvor observationer og datamønstre kan give os et overblik over, hvordan vi agerer, så er det viden og indsigt i vores kognitive belønningssystem, som giver os forklaringen på, hvorfor vi agerer som vi gør.

I forhold til denne konkrete analyse, så kom jeg heldigvis frem til, at der alligevel ikke var nogen grund til at tvivle på mine resultater. Lige nu er jeg i gang med et analysearbejde ift. at vurdere AGF´s chancer for at vinde Champions League næste sæson – og jeg kan da godt afsløre, at det ser meget lovende ud.

Ønsker du at høre lidt mere om vores tilgang til analyse?  Så er det altid gratis at mødes med os. Vi giver endda kaffen.

DEL GERNE DETTE INDLÆG